Neptekst

Nepnieuws is iets van deze tijd. Neptekst of te wel opvultekst bestaat al veel langer. Het wordt gebruikt bij het ontwerpen van een site of een folder als er nog geen tekst en/of beeldmateriaal voorradig is. Nepteksten en stockfotografie kunnen in zo’n situatie een oplossing bieden. Maar zijn opvulteksten eigenlijk wel aan te bevelen?

Lorem Ipsum

De uitdrukking Lorem Ipsum is in de grafische wereld een begrip. Het is een proeftekst die sinds de 16e eeuw in de drukkerij wereld wordt gebruikt. In het algemeen wordt aangenomen dat het zomaar een willekeurig tekst is, maar niets is minder waar. Bij gebrek aan tekst biedt het gebruik van Lorem Ipsum de volgende voordelen:

  • Lorem Ipsum bestaat min of meer uit een normale verdeling van letters en woorden zodat het in een later stadium een goede houvast biedt voor de tekstschrijver.
  • Ondanks dat er geen basis materiaal voorradig is kun je toch beginnen met de vormgeving van een reclame-uiting.
  • Lorem Ipsum zorgt er voor dat je tijdens het bekijken van de lay-out niet wordt afgeleid door de inhoud van de tekst.

Lorem Ipsum in de praktijk

Het standaard stuk van Lorem Ipsum wordt in het algemeen het meest gebruikt en ziet er als volgt uit:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

In mijn blog over ‘Lettertype gebruik’ heb ik verteld dat de vormgeving van een huisstijl en gebruik van een lettertype nauw met elkaar verbonden zijn. Lorem Ipsum kun je goed gebruiken bij het uitzoeken van het juiste lettertype; welk font is het beste leesbaar en welke past goed bij jouw bedrijf.

Zelf gebruik Lorem Ipsum in mijn ontwerpen voor alle reclame uitingen wanneer er nog niets voorradig is. Bij de vormgeving van bijvoorbeeld briefpapier kun je met een opvultekst een veel beter idee krijgen hoe de lay-out er uit gaat zien in de praktijk.­

Eindvraag

Maar zijn nepteksten aan te bevelen en is het wel zo handig als het lijkt? Nou zeker niet! Het is een mooi middel als er ècht geen basis materiaal voorradig is. Zelf adviseer ik echter altijd in een zo vroeg mogelijk stadium beeld en teksten te (laten) maken en aan te leveren. Het liefst nog voordat met de vormgeving wordt begonnen. Het voordeel hiervan is:

  • Het geeft in het ontwerp proces een veel directer en beter beeld van hoe de uiteindelijke lay-out van jouw specifieke boodschap er uit gaat zien.
  • Wanneer je in een vroeg stadium na denkt over de inhoud weet je beter welke boodschap je wel en niet wil overbrengen. Bij een goede inventarisatie hoef je in een eindstadium vaak geen grote aanpassingen meer te doen.
  • Praktisch gezien verkort het de ontwerp procedure en kom je dus sneller tot een eindresultaat.

Kortom, wat in eerste instantie ideaal lijkt blijkt in de praktijk echter minder goed werkbaar. Voor kleinere projecten en het uitproberen van lettertypes is Lorem Ipsum geschikt maar over het algemeen kun je beter meteen met de juiste content werken. Dat werkt zeker zo efficiënt.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of opmerkingen? Je mag me altijd bellen of mailen.