Met passie professioneel fotograferen

Deze blog gaat over de ontwikkeling die ik als professioneel beeldmaakster heb doorgemaakt en nog steeds doormaak. Als fotograaf maar ook als grafisch vormgeefster ben ik altijd creatief aan het werk. Het vult elkaar aan. Mooi beeld heeft weinig vormgeving nodig en voor een goede vormgeving heb je fraai beeld nodig.

Passie

Mijn passie voor fotografie is ontstaan tijdens vakanties. Mensen, techniek, cultuur en natuur hebben mijn belangstelling. Vakantieherinneringen wilde ik niet alleen voor mijzelf houden maar ook kunnen delen met mijn omgeving. Mensen die ik mijn foto’s liet zien reageerden enthousiast. Tegenwoordig deel ik mijn foto’s online. Ik vind het leuk als mijn volgers op de sociale media naar een natuurgebied of kasteel gaan omdat ik ze met mijn beeldmateriaal nieuwsgierig heb gemaakt!

Lees verder onder foto’s.

Aanvang

In de jaren dat de mobiele telefoon zijn intrede deed kreeg ik als grafisch ontwerper te maken met klanten die hiermee fotografeerden. Daar is niets mis mee maar deze foto’s waren meestal niet te gebruiken in mijn grafische ontwerpen. Regelmatig moest ik deze beelden bijwerken en dat kostte (te) veel tijd. Dat was het moment dat ik beroepsmatig ben gaan fotograferen.

 Lees verder onder foto’s.

Doorgroeien

Als beeldmaakster blijf je doorgroeien mede door alle ervaringen die je in de loop der jaren opdoet. De technische ontwikkeling in de fotografie gaat snel. Het is niet voor niets dat ik niet alleen geïnvesteerd heb ik kennis over fotografie maar ook in de juiste lenzen en camera’s. Naast kennis en goed basismateriaal spelen het gevoel voor sfeer, interpretatie, het vastleggen van spontane emoties en het kiezen van een mooie uitsnede een belangrijke rol.

Smaken verschillen

Uit ervaring weet ik dat de beoordeling van foto’s soms heel verschillend zijn. Wat de één prachtig vindt daar heeft een ander minder mee. Op mijn Facebook– en Instagrampagina plaats ik in een bericht regelmatig meerdere foto’s. Ik vraag volgers welk beeld hun voorkeur heeft. Zelden vindt iedereen dezelfde foto fraai! Iedereen heeft zijn eigen smaak en verwachtingspatroon. Dat maakt in opdracht fotograferen niet altijd makkelijk maar het is juist daarom leuk en uitdagend.

Lees verder onder foto’s.

Specialisatie

Mijn specialisatie op fotografie gebied is mijn veelzijdigheid. Waar andere fotografen kiezen voor één of twee richtingen heb ik er juist voor gekozen om mijzelf geen beperkingen op te leggen. Ik ervaar dat de verschillende soorten fotografie elkaar juist aanvullen.

Lees verder onder foto’s.

Bedrijfsreportages

In een bedrijfsreportage komen verschillende fotografie richtingen samen: binnenhuis-, natuur-, product- en portretfotografie. Denk bijvoorbeeld aan het in beeld brengen van een bedrijfshal – binnen èn buiten -, producten in diezelfde hal en werknemers die in die hal aan het werk zijn. Bij alle handelingen gebruik ik verschillende lenzen en instellingen.

Lees verder onder foto’s.

Beeldreportage huizenverkoop

Hier maak ik gebruik van de technische aspecten van natuur- en binnenhuisfotografie. Het vastleggen van de juiste sfeer is erg belangrijk. Elk huis is anders en dat ik leg in de reportage zo goed mogelijk vast. De fotografie wordt vaak aangevuld met een 3-D foto en een filmpje. Voor deze fotografie gebruik ik een lens met een zo groot mogelijk bereik maar geen breedbeeld lens. Dit om een zo natuurgetrouw beeld van de te koop staande woning te realiseren.

Lees verder onder foto’s.

Wedstrijdfotografie

Mijn liefde voor paarden heeft er voor gezorgd dat ik vorig jaar een beeldbank op mijn site heb gezet waar wedstrijd ruiters beelden kunnen bekijken en bestellen. Niet dat ik pas sinds vorig jaar dit soort fotografie doe! Velen jaren deed ik ervaring op toen ik voor Dressage Direct fotografeerde op nationale en internationale dressuur wedstrijden.

Lees verder onder foto’s.

Bij paarden sportfotografie komt veel meer kijken dan dat je misschien op het eerste gezicht denkt. Naast dat ik altijd op zoek ben naar de emotie van het moment – van deelnemer en paard – wordt verwacht dat de foto op het juiste moment is gemaakt. Bij de dressuur bijvoorbeeld bergop en exact in de tact van het bewegende paard – ff wat paardentermen… Tijdens de wedstrijdfotografie heb ik een telelens bij me. Soms ook een meer breedbeeld lens zodat ik overzicht foto’s van het concours kan maken.

Lees verder onder foto’s.

Fotoreportages dieren

Naast de wedstrijd fotografie zet ik paarden, honden of andere dieren met veel plezier bij mensen thuis of op een andere fraaie locatie op de foto. Natuurlijk is het leuk als eigenaren er zelf bij op willen. Voor deze reportages gebruik ik graag een telelens. Je kunt dan op wat meer op afstand fotograferen zodat mens en dier er spontaan op staan.

Lees verder onder foto’s.

Natuurfotografie etc

Vaak doe ik in mijn vrije tijd foto’s maken in de natuur. Maar een vervallen oud gebouw of kasteel is natuurlijk ook welkom! Of een oud interieur in een landhuis of oude voorwerpen in een museum.

Lees verder onder foto’s.

Of wat te denken van wild in de natuur. Vaak zijn dit zogenaamde ‘lucky shots’. Meestal heb ik in de natuur mijn telelens mee. Het overkomt me wel eens dat ik dat niet heb en dan zal je zien dat het wild te voorschijn komt. Op zo’n moment baal ik enorm dat ik het niet mooi kan vastleggen maar ik geniet wel van het fraaie moment.

 Lees verder onder foto’s.

Verwerking beeldmateriaal

Als ik een fotoreportage gereed heb kan ik deze op verschillende manieren verwerken. Regelmatig gebruik ik ze in grafische opdrachten, soms vragen opdrachtgevers om fotocompilaties en anderen ontvangen alleen het beeldmateriaal.

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen of wil je meer informatie over mijn werkzaamheden als fotograaf of grafisch vormgever? Misschien kan ik wat voor je betekenen.

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden via de mail of bel 06 55 712 851.