Drukwerk onder de loep!

Heb jij wel eens een bestand voor drukwerk aangeleverd en viel het eindresultaat enorm tegen? Als reclamevormgeefster heb ik vaak te maken met verschillende soorten digitale bestanden. Aangeleverd materiaal kijk ik altijd heel nauwkeurig na omdat er veel verschillende druktechnieken zijn. Elke techniek heeft zo zijn eigen specificaties. Soms krijg ik zelfs internet bestanden aangeleverd voor drukwerk. Deze zijn daar echter niet geschikt voor. Hoe kan dat?

Internet bestanden

Online gebruiken we zogenaamde RGB bestanden. Dit zijn bestanden die opgebouwd zijn uit de kleuren Rood, Groen en Blauw. Op alle beeldschermen zorgen zij voor het complete kleurenpalet. Tevens heb je online voldoende aan lage resolutie bestanden. Sterker nog: hoge resolutie bestanden zijn vaak de oorzaak van sites die traag openen!

Drukwerk bestanden

Voor drukwerk ligt het allemaal iets ingewikkelder. Er zijn meerdere drukmethoden. Een paar voorbeelden zijn: zeefdruk, digitaal drukwerk, pantone- en full-color drukwerk. Met name het full-color drukwerk is de laatste jaren erg in trek. Alle kleurkeuzes zijn mogelijk en het is veel betaalbaarder dan jaren geleden. Het wordt vaak gebruikt voor kaarten, posters, folders en boekwerkjes. Voor dit type drukwerk worden hoge resolutie bestanden in CYMK gebruikt. CYMK zullen jullie zeggen? Ja CYMK! Deze bestanden zijn opgebouwd uit de kleuren Cyaan, Yellow, Magenta en Key.

  

Dat in de linker foto meer gele punten zitten en in de rechter meer rode is logisch. Maar beide foto’s zijn opgebouwd uit de vier kleuren blauw, rood, geel en zwart!

Als je het leuk lijkt, kijk dan voor de aardigheid eens met een loep naar je drukwerk! Bij full-color zie je dat de opdruk bestaat uit allemaal punten. In een foto waar veel geel in zit zal je meer gele punten aantreffen en in een foto die wat roder is zie je meer magenta. Logisch natuurlijk. Maar zelfs in afdrukken die grijs of zwart zijn zie je naast zwarte toch ook blauwe, gele en rode punten.

  

Zelfs in de linker donkere foto zitten naast het zwart ook cyaan, magenta en yellow. In de rechter foto hebben blauwe en gele punten de overhand maar ook daar zitten rode en zwarte punten in. 

RGB versus CYMK

Drukwerk kun je in dit digitale tijdperk nog steeds goed inzetten om je doelgroep te bereiken. De huidige druktechnieken zijn hartstikke modern en worden digitaal aangestuurd. Wanneer jij echter een bestand voor drukwerk aanlevert in RGB en een te lage resolutie dan is het eindresultaat dat het er ‘viezig’ en onscherp uitziet. In het allerergste geval zie je zelfs de zogenaamde pixels. Het eindresultaat van jouw drukwerk hangt van meerdere factoren af maar het aanleveren van het juiste digitale bestand is een belangrijke basis. Het is altijd verstandig te vragen naar de aanleverspecificaties. Mocht je daar zelf niet uitkomen dan adviseer ik je navraag te doen bij jouw reclamebureau. En natuurlijk mag je ook contact met mij opnemen.

Kort samengevat