Fotografie en zo

Afgelopen zomer heb ik een presentatie gegeven over paardenfotografie. Mensen die mij wat beter kennen weten dat ik soms ook op paardenwedstrijden sta te fotograferen. Het leek me aardig een deel van die presentatie in een blog te verwerken. Als je paarden op stand – stilstaand – wil fotograferen waar let je dan op? Veel aandachtspunten zijn overigens ook van toepassing bij het fotograferen van andere dieren of mensen.

  

Deze Pembrokes pups hadden veel moeite met stilstaan... om tot dit eindresultaat te komen zijn behoorlijk wat foto’s geschoten.

Verschillende fotopresentaties

Er zijn veel soorten van fotografie. En wie wel eens naar het ‘Perfecte Plaatje’ op de tv heeft gekeken, weet vast wel dat verschillende camera’s en lenzen worden gebruikt bij al die verschillende vormen van fotografie. Voor de paardenfotografie gebruik ik meestal een grote lens, 70 – 200 mm. Maar ook met een kleinere lens zijn mooie resultaten te bereiken als je een aantal dingen in de gaten houdt.

Waar, wanneer en hoe

Voordat je gaat fotograferen kijk je eerst waar je het paard neer gaat zetten. Een plek met een rustige achtergrond heeft de voorkeur. Kijk waar de zon staat. Wil je een ‘veilige’ foto maken dan kies je er voor om de zon in de rug te hebben. Tegenlicht is af te raden maar zijlicht kan hele mooie sfeervolle resultaten opleveren. Hier een beetje mee experimenteren is leuk om te doen. Lichtval is namelijk mede bepalend voor een foto.

  

De lichtval in deze foto’s van mijn eigen paarden is mede bepalend voor de sfeer.

Een fotoreportage maak je bij voorkeur in de ochtend of middag. Rond het middaguur is het licht vaak net te ‘hard’. Schaduwen zijn dan te zwart en witte delen te wit.

Heb je de juiste plek gekozen dan laat je het paard een aantal meters van de achtergrond af neerzetten. Zelf neem je behoorlijk wat afstand van het paard zodat je veel moet inzoomen. Door het inzoomen en de afstand van het paard ten opzichte van de achtergrond, vervaagt de achtergrond en komt het paard meer tot zijn recht.

Er zijn nog een heleboel andere specifieke richtlijnen bij het op stand fotograferen van paarden. De achterbenen mogen niet naast elkaar staan, het paard mag niet gestrekt of onderstandig staan, de hals aanzet mag niet te hoog zijn en het is mooi als de halsspier zichtbaar is. Let er vooral op dat het paard de oren naar voren heeft en dat de ogen open zijn. Bij meer close-up foto’s stel je scherp op de ogen.

  

Deze paarden in een kudde laten zich natuurlijk niet in een houding dwingen… maar afstand en achtergrond zijn te bepalen en zorgen dat zij op de voorgrond staan.

Tot slot

Bij het fotograferen van levende wezens die stil moeten zitten of staan is het de kunst geduld te hebben. Wees creatief en maak veel foto’s. In dit digitale tijdperk kun je beter wat te veel beeld hebben dan er later achter komen dat je net dat specifieke plaatje, wat je voor ogen had, niet hebt.

  

Deze schimmel had weinig trek in een fotoreportage… rammelende doosjes, hinnikjes op de telefoon, bakjes brokken, wapperende plastic zakjes, niets maakte haar enthousiast… de oren gingen er pas op toen de kleine pony erbij kwam!